Enebær…

untitled (1 of 1)

 

Det kan jo ske jo at man får lov til at blive klogere. Efter frisk beskæring af et par enebær og nogle timers surfing på Bonsai-blogs konstaterede jeg, at jeg har en næsten komplet samling af “how not to do”…

Lad os starte med at komme Enebær træerne ned i to kasser “Needle juniper” (dem der har nåle nogle, som ofte stikker helt vildt) og “Scale juniper” (som det let mishandlede træ på billedet ovenfor). Michael Hagedorn beskriver også forskellen fint i hans blog indlæg: her.
…og det var her jeg konstaterede, at jeg havde mishandlet det lille træ på billedet ovenfor.

Om “Scale juniper” kan man helt kort sige: “Man må ikke klippe spidserne af”.
Der er et meget fint blog indlæg – her – der med al ønskelig tydelighed, i billedeform, viser hvad man skal og ikke skal.  Michael Hagedorn beskriver det også fint i hans blog indlæg: her.

Med “Needle Juniper” er det anderledes, og man kan sige følgende: “Man må gerne beskære i “dette års” vækst“. Så er den store kunst at finde “dette års vækst” – her må man kende sit træ, og man kan også læse lidt om det på dette blog indlæg: her. Selve beskæringen har Bjorn Bjorholm lavet et video om i hans blog indlæg: her, og Michael Hagedorn beskrevet  i hans blog indlæg: her.

Endelige kan man generelt sige at “Man roligt kan fjerne gammel vækst uden ny vækst i spidsen, inden man går igang med snøring osv. af sit træ“. Den gamle vækst uden liv i spidsen vil alligevel bare (som hovedregel) blive brun og falde af istedet for at udvikle sig. Dette er også beskrevet i dette blog indlæg: her.

/Finn